UEFA Europska liga 2024/2025

Nina Gambino
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

UEFA Europa Liga 2024/2025 donosi uzbudljivu borbu između najboljih europskih timova. Kladionice već postavljaju prve kvote nudeći prilike za klađenje i praćenje natjecanja. Pratite najnovije analize, kvote i detalje o najboljim klubovima koji će se boriti za prestižni naslov Europa League.

Najbolje kladionice za klađenje na Europa League

Kada je riječ o klađenju na Europa League, nekoliko kladionica se izdvaja po svojoj ponudi, kvotama i kvaliteti korisničkog iskustva. Bet365 prednjači s bogatom ponudom oklada i opcijama klađenja uživo. 22Bet privlači kladioničare konkurentnim kvotama i brzim isplatama, dok Mozzart nudi velikodušne bonuse i promocije koje dodatno povećavaju šanse za dobitak.


bet365
Uvjeti važeći. 18+

bet365

4.85

4.85/5
Bet365, vrhunska sportska platforma s preko 35 sportova, uživo prijenosima i izvrsnim aplikacijama za Android i iOS.100% do 25€Preuzmi bonusbet365 test
Bonus uvjeti

22Bet
Uvjeti važeći. 18+

22bet

4.75

4.75/5
Iskusite vrhunsku zabavu s 22Bet uz minimalnu maržu od 3%, širok spektar od 40 sportova, više od 1.500 opcija za klađenje.100% do 122€Preuzmi bonus22bet test
Bonus uvjeti

Mozzart kladionica
Uvjeti važeći. 18+

Mozzart

4.80

4.80/5
U Mozzart kladionici očekuje vas do 100.000 RSD bonusa, 360 opcija klađenja, 26 promotivnih akcija i čak 2.860 slotova.100% Bonus +
100 gratis spinova
Preuzmi bonusMozzart test
Bonus uvjeti

Sve ove kladionice nude sjajne mogućnosti za klađenje na Europa League, uz posebne promocije i bonuse koji mogu povećati vaš profit. Ne propustite priliku da iskoristite najbolje kvote i bonuse za ovu sezonu.

Tabela Europa League

Data provided by Scoreaxis

Prognoze i kvote za klađenje na Europa League

Europa League-Logo

Europa League Kvote za Prvaka, ažurirano 12.09.2024.
KlubBet365PlayzillaWettiGo
Tottenham5,505,405,50
Man. United6,006,006,00
AS Roma9,009,009,00
Sociedad11,012,012,0
Athl. Bilbao12,012,012,0
Porto13,012,012,0
Lazio15,015,015,0

Ključni igrači Europske lige

League data by Scoreaxis

Favoriti za naslov prvaka Europa lige

Manchester United ulazi u ovogodišnju Europa League s velikim ambicijama. Nakon lošijih rezultata u Champions League, ovaj engleski velikan, koji je osvojio Europa League 2017. godine, te izgubio finale 2021. od Villarreala. Manchester United posjeduje dovoljno kvalitetan sastav da se nosi s nešto slabijom konkurencijom nego u najelitnijem europskom natjecanju. Osvajanje Europa League bilo bi sjajna potvrda njihove snage u sezoni u kojoj nastoje uskladiti domaće obaveze i europske ciljeve.

Tottenham Hotspur se smatra jednim od glavnih favorita za naslov u Europa League. Iako nisu imali značajnije europske uspjehe u posljednjim sezonama, njihov dolazak do finala Champions League 2019. godine pokazuje da su sposobni za velike podvige. Ove sezone, nakon što prošle godine nisu nastupili na europskoj sceni, Tottenham će tražiti priliku da ostavi trag i potencijalno osvoji ovaj prestižni trofej.

AS Roma je posljednjih godina postala redovit sudionik završnica europskih natjecanja. Osvojili su prvo izdanje Conference League 2022. godine, a prošle sezone stigli su do finala Europa League, gdje su izgubili od Seville nakon izvođenja penala. Ove sezone Roma će, pod vodstvom trenera Josea Mourinha, nastojati ponovo ostvariti značajan uspjeh i pokazati se kao ozbiljan kandidat za naslov. Njihova konzistentnost u zadnje četiri godine, u kojima su tri puta stigli do polufinala ili finala europskih natjecanja, pokazuje da ih ne treba podcijeniti.

Real Sociedad se petu sezonu zaredom natječe u europskim natjecanjima, no do sada nisu ostvarili značajne uspjehe na ovoj sceni. Iako nemaju nijedan trofej u europskim natjecanjima, njihov nedavni napredak (osmina finala prošle sezone u Champions League) daje naslutiti da bi ove godine mogli napraviti iskorak u Europa League. Njihova čvrsta i organizirana igra mogla bi ih dovesti do zapaženijeg rezultata.

Athletic Bilbao se ove sezone vraća u europska natjecanja nakon šest godina odsustva. Usprkos neigranju, ovaj baskijski klub i dalje predstavlja opasnog protivnika. Iako nemaju osvojeni europski trofej, Athletic Bilbao je 2012. godine stigao do finala Europa League. Njihov borbeni stil igre, u kombinaciji s čvrstom obranom i discipliniranom taktikom, mogao bi ih učiniti neugodnim protivnicima.

FC Porto je klub koji ima bogatu povijest osvajanja europskih trofeja. Dva puta su bili prvaci Europe i dva puta osvajači Europa League, a posljednji put su ovo natjecanje osvojili 2011. godine. Porto je godinama standardni sudionik europskih natjecanja, a iako ove sezone nisu uspjeli osigurati plasman u Champions League, ostaju jedan od favorita za osvajanje Europa League. Njihova kombinacija mladih talenata i iskusnih igrača mogla bi ih dovesti do završnice.

Lazio se ove sezone kvalificirao za Europa League zahvaljujući sedmom mjestu u Serie A. Iako su prošle sezone igrali u Champions League, gdje su stigli do osmine finala, Lazio je često bio konkurentan u Europa League. Njihov zadnji veliki europski uspjeh datira iz 1999. godine, kada su osvojili Cup Winners’ Cup i UEFA Super Cup. Ove sezone traže povratak među europsku elitu kroz Europa League, s nadom da mogu ići dalje nego posljednjih godina.

Galatasaray, turski prvak, ima bogatu europsku povijest s dva velika trofeja, osvojena 2000. godine. Iako u posljednjih nekoliko godina nisu imali veliki uspjeh na europskoj sceni, Galatasaray ove sezone želi iskoristiti priliku u Europa League. Njihova želja za ponovnim europskim uspjehom mogla bi biti odlučujuća motivacija u ovom natjecanju.

Njemački predstavnici u Europskoj ligi

Eintracht Frankfurt je klub koji bi mogao biti jedno od iznenađenja ove sezone u Europa League. Njihov uspjeh iz 2022. godine, kada su osvojili ovaj trofej, pokazuje da imaju kapacitet za velike rezultate. Povoljni ždrijeb ove sezone omogućuje im igranje s relativno lakšim protivnicima na domaćem terenu, gdje će biti favoriti, dok će na gostovanjima imati teže izazove poput Lyona i Rome. Prolazak u nokaut fazu ne bi trebao biti upitan, ali Eintracht ima potencijal i za više od toga.

1899 Hoffenheim se četvrti put natječe na europskoj sceni, no do sada nisu ostvarili značajniji uspjeh. Iako su u prošlim sezonama igrali grupnu fazu Champions League i Europa League, nisu uspjeli proći dalje od šesnaestine finala. Ove sezone suočavaju se s teškim protivnicima poput Porta, Lyona i Tottenhama, no Hoffenheim će tražiti priliku da konačno ostvari značajniji uspjeh na europskoj sceni.

Očekuje nas izuzetno zanimljiva sezona u Europa League, s brojnim klubovima koji imaju ambiciju osvojiti ovaj prestižni trofej.

UEFA Europa League pregled
Europa-League-Logo
Organizator UEFA
Početak kvalifikacija 11.07.2024.
Kraj kvalifikacija 29.08.2024.
Početak glavnog natjecanja 25.09.2024.
Kraj natjecanja 21.05.2025.
Broj timova 36 (faza lige)
Ukupno timova 58 (41 saveza)
Sezona 54.
Prvak 23/24 Atalanta
Najuspješniji klub Sevilla (7 naslova)
Finale 24/25 21.05.2025. u Bilbau
Srodna natjecanja UEFA Champions League, UEFA Conference League

Modus igranja za Europa League sezonu 2024/2025

Sezona 2024/2025 donosi značajne promjene u formatu Europa League, koji se sada prilagođava novom ligaškom sistemu, sličnom onome što je uvedeno u Champions League. Ovo će rezultirati povećanjem broja utakmica i promjenom u načinu kvalifikacija za nokaut fazu.

Format takmičenja

Broj timova: U sezoni 2024/2025, 36 timova će igrati u glavnoj fazi, što je povećanje od četiri ekipe u odnosu na prethodne sezone. Grupna faza je ukinuta, a umjesto toga timovi igraju po osam utakmica s različitim protivnicima (po četiri kod kuće i četiri u gostima). Žrijeb se temelji na jakosnim grupama, osiguravajući da svaki tim ima ravnotežu u kvaliteti protivnika. Na kraju ove faze, kreira se ukupna tabela svih 36 timova.

Bodovni sistem: Standardni bodovni sistem ostaje na snazi (3 boda za pobjedu, 1 za remi), a u slučaju jednakog broja bodova, gol-razlika odlučuje o plasmanu.

VAR tehnologija nastavlja igrati ključnu ulogu, čime se smanjuju kontroverze i poboljšava točnost odluka sudaca.

Zimska pauza: Prvih šest kola bit će odigrano između 25. rujna i 12. prosinca, nakon čega slijedi zimska pauza. Liga se nastavlja od 21. do 23. siječnja, s posljednjim kolom sedam dana kasnije.

Plasman u Nokaut fazu

Osmina finala: Nakon što svih 36 timova odigra po osam utakmica, prvih osam timova na tabeli direktno se plasira u osminu finala. Timovi plasirani od 9. do 24. mjesta igraju dodatne utakmice za preostala mjesta u osmini finala. Preostali dio takmičenja odvija se prema klasičnom nokaut sistemu.

Relegacija: Timovi plasirani između 25. i 36. mjesta, kao i poraženi iz razigravanja, završavaju svoje europsko putovanje za ovu sezonu.

Povijest i najuspješniji klubovi Europa lige

Europa League, nekada poznata kao Kup UEFA, osnovana je 1971. godine kao drugo najvažnije klupsko natjecanje u Europi, odmah nakon Kupa prvaka (danas poznatog kao Liga prvaka). Početno ime natjecanja bilo je “Kup UEFA”, a od 2009. godine, nakon rebranding-a, poznato je kao Europa League. Natjecanje je u svojoj povijesti prolazilo kroz različite faze i promjene formata, ali zadržalo status prestižnog europskog klupskog natjecanja.

Najuspješniji klubovi u povijesti Europa League su:

  • Sevilla FC: Španjolski klub Sevilla drži rekord za najviše osvojenih naslova Europa League, s ukupno 7 pobjeda (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023). Sevilla je poznata po svojoj izuzetnoj uspješnosti u ovom natjecanju, redovito pokazuje izvanredne performanse i osigurava svoju dominaciju.
  • Juventus FC: Talijanski gigant Juventus osvojio je Europa League (danas poznatu kao Europa League) dva puta, 1977. i 1993. godine. Klub je poznat po svojoj dugoj povijesti i uspjesima u europskim natjecanjima.
  • Liverpool FC: Engleski klub Liverpool ima bogatu povijest u europskim natjecanjima, uključujući osvojene naslove Europa League 1973. i 2001. godine. Liverpool je poznat po svojoj strastvenoj podršci i velikim uspjesima na europskoj sceni.
  • Inter Milan: Talijanski klub Inter Milan osvojio je natjecanje (kao Kup UEFA) tri puta, 1991. i 1994. godine, a također i 1998. godine. Inter je prepoznat po svojoj snažnoj igri i uspjesima u Europi.

Ovi klubovi su svojim uspjesima oblikovali povijest Europa League i ostavili snažan pečat u europskom klupskom nogometu.

Evo tablice najuspješnijih klubova u povijesti Europa League prema broju osvojenih naslova:

KlubOsvojeni naslovi
Sevilla FC7
Juventus FC2
Liverpool FC2
Inter Milan3
Borussia Mönchengladbach2
Tottenham Hotspur2
Chelsea FC2

Ova tablica prikazuje klubove s najviše naslova u Europa League (i njezinom prethodniku, Kupu UEFA).

Zaključak

Europa League za sezonu 2024/2025 donosi značajne promjene u formatu. S povećanjem broja timova na 36 i prelaskom na ligaški sustav umjesto grupne faze, natjecanje će biti dinamičnije i konkurentnije. U konačnici, najbolji timovi će se boriti za naslov kroz klasični nokaut sustav, koji osigurava uzbuđenje i neizvjesnost do samog kraja. Za vas sam pripremio najavu i prognoze timova, kao i kvote najboljih kladionica za klađenje na Europa League.

FAQ UEFA Europa League

FAQ: Europska liga 2024/2025

Koji je novi format Europa League za sezonu 2024/2025?

Sezona 2024/2025 u Europa League donosi novi format s 36 timova koji će igrati po osam utakmica u ligaškom sustavu, bez grupne faze. Timovi će igrati četiri utakmice kod kuće i četiri u gostima protiv različitih protivnika.

Kada se igraju utakmice u novom formatu Europa League?

Prvih šest kola će se odigrati od 25. rujna do 12. prosinca 2024. godine. Zimska pauza će uslijediti nakon toga, a utakmice 7. kola igraju se od 21. do 23. siječnja 2025., dok će se utakmice 8. kola igrati tjedan dana kasnije.

Kako će se timovi plasirati u nokaut fazu Europa League?

Osam prvoplasiranih timova na kraju ligaškog dijela natjecanja direktno će se plasirati u osminu finala. Timovi rangirani između 9. i 24. mjesta će igrati dodatne utakmice kako bi se odabrali preostali sudionici osmine finala.

Koje su najbolje kladionice za klađenje na Europa League?

Za klađenje na Europa League, preporučujemo sljedeće kladionice:

  • Bet365
  • 22Bet
  • Mozzart

Koji su najuspješniji klubovi u povijesti Europa League?

Najuspješniji klubovi u povijesti Europa League su:

  • Sevilla – 7 naslova
  • Inter Milan – 3 naslova
  • Juventus – 3 naslova
  • Liverpool – 3 naslova
  • Borussia Mönchengladbach – 2 naslova