Švicarska Challenge League 2024/2025

Nina Gambino
Zadnje ažuriranje: 19.07.2024
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

Challenge League, druga najviša razina nogometnog natjecanja u Švicarskoj, uskoro započinje novu sezonu. Ova sezona obećava dinamične dvoboje i neizvjesne borbe za napredovanje. Pročitajte najavu sezone, saznajte o aktualnim kvotama, preporučenim kladionicama za klađenje na nogomet i prognozama za klubove.

Najbolje kladionice za klađenje na Challenge League

Najbolje kladionice za klađenje na Challenge League također privlače sve veći broj ljubitelja nogometa. Evo nekoliko preporuka koje nude vrhunske opcije za klađenje na ovo natjecanje: Bet365, 22Bet i Mozzart.

Ove kladionice ističu se svojim širokim spektrom klađenja na nogomet, konkurentnim kvotama te atraktivnim bonusima i promocijama za nove i postojeće igrače.


bet365
Uvjeti važeći. 18+

bet365

4.85

4.85/5
Bet365, vrhunska sportska platforma s preko 35 sportova, uživo prijenosima i izvrsnim aplikacijama za Android i iOS.100% do 25€Preuzmi bonusbet365 test
Bonus uvjeti

22Bet
Uvjeti važeći. 18+

22bet

4.75

4.75/5
Iskusite vrhunsku zabavu s 22Bet uz minimalnu maržu od 3%, širok spektar od 40 sportova, više od 1.500 opcija za klađenje.100% do 122€Preuzmi bonus22bet test
Bonus uvjeti

Mozzart kladionica
Uvjeti važeći. 18+

Mozzart

4.80

4.80/5
U Mozzart kladionici očekuje vas do 100.000 RSD bonusa, 360 opcija klađenja, 26 promotivnih akcija i čak 2.860 slotova.100% Bonus +
100 gratis spinova
Preuzmi bonusMozzart test
Bonus uvjeti

Modus igranja za sezonu 2024/2025

Švicarska Challenge League je prije 12 sezona skraćena sa 16 na 10 klubova i u ovu sezonu ulazi u istom formatu i modusu takmičenja. Jedini izuzetak desio se 2022/2023 i to zbog proširenja Super League kada su u prvu ligu išle dvije prvoplasirane ekipe, dok je treća igrala razigravanje.

Format takmičenja

Broj timova: Švicarska Challenge League i ove sezone 2024/2025 imat će 10 timova. Do kraja sezone odigrat će se ukupno 36 kola pri čemu će svaka ekipa sa svakom drugom igrati četiri puta. Dva puta kod kuće i dva puta u gostima.

Bodovni sustav: Bodovi se skupljaju kao i u svim drugim ligama pa će tako ekipa za svaku pobjedu dobiti tri boda, za neriješeni rezultat jedan bod i za poraz 0 bodova. Pravila kažu da u slučaju istog broja bodova na kraju sezone o poziciji na tablici odlučuje gol razlika.

Borba za prvaka i opstanak

Borba za plasman u Super League: Najbolja ekipa nakon 36 odigranih kola direktno će izboriti plasman u prvu ligu. Drugoplasirana ekipa na kraju sezone ima šansu da se preko razigravanja sa pretposljednjom ekipom iz Super League nađe u elitnom društvu naredne sezone. Razigravanje se igra u dvije utakmice, gdje je svaka od ekipa jednom domaćin i jednom gost.

Relegacija: Samo posljednja ekipa iz Challenge League, nakon odigranih 36 kola ispada u niži rang takmičenja.

Promjene i noviteti

VAR (Video Assistant Referee): I ove sezone sudci u Challenge League će imati pomoć VAR tehnologije. To će doprinijeti smanjenju eventualnih pogrešaka i pravičnom rješavanju kontraverznih situacija.

Zimska pauza: Pauza je predviđena nakon 18 odigranih kola, što je tačno polovina prvenstva. Igrači bi na odmor trebali otići polovinom 12. mjeseca, a na terene se vratiti polovinom prvog mjeseca naredne godine.

Evo kratkog pregleda modusa takmičenja:

Challenge League pregled
Swiss Challenge League Logo
Početak sezone 21.07.2024.
Kraj sezone 25.05.2025.
Timovi 10
Sezona 97.
Utakmica 180
Prvak 23/24 Sion
Promocija 23/24 Thun
Ispadanje 23/24 Baden

Favoriti za naslov prvaka

FC Thun: Prošle sezone Thun je bio vrlo blizu povratka u Super League, ali Grasshopper je bio bolji u razigravanju. Tako će Thun već petu sezonu za redom provesti u Challenge League sa velikim ambicijama u povratka među elitu Švicarskog nogometa. Thun ima dobar igrački kadar koji može ostvariti zacrtani cilj.

FC Wil 1900: Prošlo je 20 godina otkada je Will posljednji put igrao u prvoj ligi. Will u sezonu ulazi sa novim trenerom Marcom Hammerijem. Uz neka igračka pojačanja pokušat će da se uključe u sami vrh tablice, jer dva uzastopna 5. mjesta nisu ono što u klubu priželjkuju.

FC Stade Lausanne Ouchy: Ekipa Lausanne prošle sezone je igrala u Super League, ali tamo se nije uspjela održati. Ekipa nije bila dorasla elitnom razredu, ali u Challenge League imaju dovoljno znanja i kapaciteta da se ponovo uključe u borbu za vrh tablice.

FC Aarau: Aarau se nada da će ove sezone uz pomoć novog trenera Brunello Iacettea konačno krenuti ka vrhu tablice. Ovo je već deseta sezona kako se Aarau nalazi i nižem rangu takmičenja. Za svo to vrijeme samo su jednom uspjeli ostvariti bolji rezultat i to 2019. godine kada su na kraju sezone zauzeli 2. poziciju.

Sredina tabele

FC Vaduz: Ekipa Vaduza se već posljednje tri sezone pokušava vratiti u Super League. Prošle sezone su bili 3. na kraju prvenstva, ali sa velikim bodovnim zaostatkom. Prošla sezone donijela je dosta turbulencija i smjenu trenera. Od početka ove godine na klupi Vaduza je Marc Schneider koji će taško napraviti više od same sredine tablice.

Neuchatel Xamax FCS: U prošloj sezoni Xamax je napravio iskorak i izborio 4. poziciju, ali sa čak 30 bodova zaostatka. Ovo je ipak napredak u odnosu na prethodne četiri sezone provedene u Challenge League. Uli Forte će treću sezonu voditi ekipu Xamaxa. Teško da će ova sezone donijeti veći rezultat, jer trenutno nema dovoljno kvalitete za to.

FC Schaffhausen: Posljednje četiri sezone Schaffhausen je igrao sa isto toliko trenera. Ni to nije donijelo nikakvog rezultata obzirom da Super League nisu izborili još od 2007. godine. U proteklih 17 sezona Schaffhausen je dva puta bio blizu povratka u prvu ligu osvajanje drugog mjesta. Ciriaco Sforza će biti četvrti trener u nizu koji će pokušati vratiti ekipu u vrh tablice.

Relegacija

Stade Nyonnais: Ovo je druga sezona u kojoj će ekipa Stade Nyonnais igrati u Challenge League. Ovdje su došli nakon dobrih partija u trećoj ligi i primarni cilj u klubu je da za sada ovdje i ostanu. Prošle sezone su u jednom trenutku bili 3. na tablici, ali su kraj dočekali na 9. poziciji. Trener Christophe Caschili ih je doveo tu gdje jesu i logično da će pokušati i da ih zadrži u Challenge League.

AC Bellinzona: Ne tako davno Bellinzona je igrao Super League, a od tada ima dosta problema da se održi i u ovom nižem rangu takmičenja. Isti trener i dosta skroman igrački kadar imat će i ove sezone ogroman zadatak se održe u Challenge League.

Etoile Carouge FC: Ekipa Etoile Carouge je povratnik u Chellenge League koju su igrali 2012. godine. Ovdje su stigli iz trećeg ranga takmičenja, a obzirom na skroman budžet i igrački kadar velika je vjerojatnoća da će se ponovo zadržati samo jednu sezonu.

Povijest Challenge League i najuspješniji klubovi

Challenge League, ili kako se ranije nazivala, Nationalliga B, predstavlja drugu najvišu nogometnu ligu u Švicarskoj. Liga je osnovana 1944. godine kao zasebno natjecanje unutar Švicarskog nogometnog sustava, pružajući platformu za klubove koji se natječu za ulazak u viši rang, odnosno Swiss Super League.

Prije 2003. godine, liga je nosila naziv Nationalliga B, a promjena imena uslijedila je kako bi se više naglasila veza s višim rangom natjecanja i poboljšala prepoznatljivost lige među navijačima i nogometnim entuzijastima.

Challenge League kontinuirano pruža ne samo izazovne utakmice i odlučujuće trenutke za klubove koji se natječu za promociju, već i priliku za razvoj mladih talenata te jačanje nogometne infrastrukture u Švicarskoj.

Evo popis najuspješnijih klubova Challenge League, drugog ranga švicarskog nogometa, po broju osvojenih naslova:

KlubBroj Naslova
Lausanne-Sport5
Xamax3
Lugano2
Winterthur2
St. Gallen2
FC Zürich2

Zaključak

Challenge League igra ključnu ulogu u Švicarskom nogometu, služeći kao odskočna daska za klubove koji žele napredovati u prestižnu Super League. Sa svojom bogatom poviješću i stalnim razvojem, liga ne samo da pruža uzbudljive utakmice, već i značajno doprinosi razvoju mladih igrača i jačanju cjelokupne nogometne scene u Švicarskoj.

Za vas smo pripremili sveobuhvatnu najavu sezone, odabrali najbolje kladionice s najkonkurentnijim kvotama i dali detaljne prognoze za klubove kako biste bili potpuno informirani i spremni za klađenje.

FAQ Švicarska Challenge League

FAQ: Švicarska Challenge League

Koje su najbolje kladionice za klađenje na Challenge League?

Najbolje kladionice za klađenje na Švicarsku Challenge League su Bet365, 22Bet i Mozzart.

Koji su najuspješniji klubovi u povijesti Challenge League?

Među najuspješnijim klubovima u povijesti Challenge League su Lausanne-Sport, FC Lugano i FC St. Gallen, koji su ostvarili značajne uspjehe i promovirani su u Super League.

Postoje li bonusi za klađenje na Challenge League?

Da, mnoge kladionice nude bonuse i promocije specifične za klađenje na Challenge League. Preporučujemo provjeru aktualnih ponuda na Bet365, 22Bet i Mozzart.