UEFA Liga prvaka 2024/2025

Nina Gambino
Zadnje ažuriranje: 16.09.2024
Povjerenje i transparentnost

Naš urednički tim radi transparentno. U tekstovima mogu postojati affiliate poveznice prema kladionicama. To ni na koji način ne utječe na nepristranost i objektivnost tekstova.

UEFA Liga prvaka u sezoni 2024/25 donosi vrhunski nogometni spektakl. Kladionice već nude atraktivne kvote i prognoze za sve ključne utakmice. Pratite najnovije kvote i detaljne analize timova kako biste ostvarili najbolji uspjeh u klađenju na Champions League.

Najbolje kladionice za klađenje na Ligu prvaka

Za klađenje na Ligu prvaka, nekoliko kladionica se ističe svojom ponudom, kvotama i korisničkim iskustvom. Među njima, bet365 se izdvaja zbog svoje široke ponude oklada i mogućnosti klađenja uživo. 22Bet nudi atraktivne kvote i brzu isplatu, dok Mozzart privlači pažnju bogatom ponudom bonusa i promocija.


bet365
Uvjeti važeći. 18+

bet365

4.85

4.85/5
Bet365, vrhunska sportska platforma s preko 35 sportova, uživo prijenosima i izvrsnim aplikacijama za Android i iOS.100% do 25€Preuzmi bonusbet365 test
Bonus uvjeti

22Bet
Uvjeti važeći. 18+

22bet

4.75

4.75/5
Iskusite vrhunsku zabavu s 22Bet uz minimalnu maržu od 3%, širok spektar od 40 sportova, više od 1.500 opcija za klađenje.100% do 122€Preuzmi bonus22bet test
Bonus uvjeti

Mozzart kladionica
Uvjeti važeći. 18+

Mozzart

4.80

4.80/5
U Mozzart kladionici očekuje vas do 100.000 RSD bonusa, 360 opcija klađenja, 26 promotivnih akcija i čak 2.860 slotova.100% Bonus +
100 gratis spinova
Preuzmi bonusMozzart test
Bonus uvjeti

Sve ove sportske kladionice nude sjajne prilike za klađenje na ovogodišnje izdanje Lige prvaka, s posebnim promocijama i bonusima koji povećavaju šanse za dobitak. Iskoristite najbolje kvote i bonuse dostupne za Ligu prvaka 2024/2025.

Tabela Champions League

Data provided by Scoreaxis

Prognoze i kvote za klađenje na Champions League

UEFA Champions League
Champions League Kvote za Prvaka, ažurirano 12.09.2024.

KlubBet365PlayzillaWettiGo
Man. City3,003,103,10
Real Madrid4,504,404,50
Arsenal9,009,009,00
Bayern13,013,013,0
Barcelona13,013,013,0
Liverpool15,015,014,0
PSG21,020,020,0
Inter26,024,025,0
Young Boys501450500

Ključni igrači Lige prvaka

League data by Scoreaxis

Favoriti za naslov prvaka Lige prvaka

Manchester City: Manchester City već godinama važi za jednog od glavnih kandidata za osvajanje naslova Champions League. Iako su višestruki prvaci Engleske, tek su jednom uspjeli osvojiti naslov prvaka Europe, i to prije dvije sezone. Prošla sezona nije bila uspješna za njih u Ligi prvaka, jer su eliminirani u četvrtfinalu od kasnijeg pobjednika, Real Madrida. Nova sezona donosi novu priliku za Manchester City, koji posjeduje vrhunski tim sposoban za dugotrajnu borbu na više frontova.

Real Madrid: Kada se spomene Real Madrid, odmah se pomisli na Ligu prvaka. Ovaj klub je apsolutni rekorder s 15 naslova prvaka Europe i u svakoj sezoni teži novom trofeju. Prošla sezona bila je iznimno uspješna za Real Madrid, koji je osvojio i naslove u Španiji i Europi. S novim pojačanjima, uključujući Kyliana Mbappea, Real se ponovo nameće kao jedan od glavnih favorita, iako su njihovi nastupi u La Ligi bili nešto skromniji.

Arsenal: Arsenal se čini da je izašao iz krize koja je pratila klub u prethodnim sezonama. Arsenal je ponovno među elitom u Ligi prvaka. S dosadašnjim uspjesima kao što je drugo mjesto u Premier League, klub sada ima priliku da se bori za europski naslov koji nikada nije osvojio. Posljednje sezone su bili eliminirani u četvrtfinalu, ali s jakim sastavom i dobrim formama, imaju stvarne šanse za daljnji napredak.

Bayern Munchen: Bayern sa šest naslova prvaka Europe, stalno je prisutan u Ligi prvaka. Iako su prošle sezone završili bez trofeja, Bayern je bio vrlo blizu u Ligi prvaka, gdje su stigli do polufinala, da bi kasnije izgubili od Reala. S novim pojačanjima, Bayern ima visoke ambicije za ovu sezonu, kako bi nadoknadili prošlogodišnje razočaranje i možda ponovili uspjeh iz 2020. godine kada su osvojili sve tri titule.

Liverpool: Liverpool je poznat kao ekipa koja može iznenaditi i biti favorit iz sjene u Ligi prvaka. Klub je posljednji put osvojio naslov 2019. godine, a nakon toga su u domaćem prvenstvu osvojili prvi naslov nakon 30 godina. Premda su prošle četiri sezone bile skromnije, Liverpool se vraća u Ligu prvaka sa željom da ponovno postane ozbiljan kandidat za naslov, zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i snazi tima.

FC Barcelona: Barcelona je poznata kao jedan od velikih europskih klubova, ali je posljednjih godina imala poteškoća u osvajanje Champions League. Posljednji naslov osvojili su 2015. godine, a nakon toga su imali nekoliko dobrih sezona, ali nisu uspijevali osvojiti naslov. Prošle sezone su se zaustavili u četvrtfinalu, ali s dobrim početkom u domaćem prvenstvu, Barcelona može biti ozbiljan konkurent za naslov u ovoj sezoni.

Paris Saint-Germain: PSG je godinama dominirao u Francuskoj, ali to još uvijek nije prenio na europsku scenu. Klub je uložio značajna sredstva u cilju osvajanja Lige prvaka, ali su uspjeli samo jednom doći do finala 2020. godine, gdje su poraženi od Bayerna. S novim početkom sezone i bez Kyliana Mbappea, PSG će morati pronaći novu strategiju za ostvarenje svog cilja, iako su počeli sezonu vrlo dobro.

Inter Milano: Inter je aktualni prvak Italije i predstavlja ozbiljnog kandidata za osvajanje Lige prvaka. Iako su osvojili naslov 2010. godine, prošle sezone su se zaustavili u osmini finala. S obzirom na njihovu prošlogodišnju dominaciju u Serie A, Inter može biti ozbiljan kandidat za finale, a nadamo se da će uspjeti nadmašiti prošle sezone i ponoviti uspjeh iz 2023. godine.

Izgledi za klubove iz Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore

Dinamo Zagreb: Dinamo Zagreb je najuspješniji klub iz regije u europskim takmičenjima i ulazi u svoju devetu sezonu u završnici Lige prvaka. Iako nisu prošli dalje od grupne faze, klub je pokazao svoje ambicije kroz nekoliko zapaženih nastupa. S obzirom na konkurenciju, Dinamo će se truditi ostvariti plasman u dodatno razigravanje za osminu finala, s nadom da će u utakmicama protiv Monaca i Celtica pronaći ključne bodove.

Crvena Zvezda Beograd: Crvena Zvezda, pobjednik Lige prvaka 1991. godine, nastavlja sa svojim nastupima u europskim natjecanjima. Ova sezona će im biti druga uzastopna u završnici Lige prvaka, iako su prošle sezone završili posljednji u grupi. S obzirom na teške protivnike u grupi, poput Benfice i Barcelone, Crvena Zvezda će se morati potruditi da ostvari što bolje rezultate kako bi se plasirali među 24 najbolja tima.

Izgledi njemačkih klubova

Bayer Leverkusen: Kao aktualni prvak Njemačke, Bayer Leverkusen ulazi u Ligu prvaka s velikim ambicijama. Nakon uspješne prošle sezone u kojoj su osvojili Bundesligu bez poraza, njihov cilj je dostizanje minimalno osmine finala Lige prvaka. S obzirom na izazove koje donosi grupa, Leverkusen će se osloniti na domaće utakmice protiv timova kao što su Sparta Prag i Salzburg kako bi se kvalificirali za daljnji nastup.

VfB Stuttgart: Stuttgart se prošle sezone istaknuo kao vice-prvak Bundeslige, što im je omogućilo plasman u Champions League. Iako će biti teško ponoviti prošlu sezonu, Stuttgart će se truditi zadržati mjesto među 24 najbolja tima. Njihovi najteži protivnici u grupi bit će Real Madrid i PSG, dok će se lakše nositi s ekipama poput Sparte Prag i Crvene Zvezde.

Borussia Dortmund: Dortmund je dugogodišnji član elitne europske scene i poznat po borbenom duhu. Klub je prošle sezone igrao finale Lige prvaka, iako su izgubili od Reala. S obzirom na dobar raspored u grupi, Dortmund se može nadati da će se plasirati među osam najboljih timova. Iako su suočeni s izazovima kao što su Real Madrid i Barcelona, Dortmund će se truditi osvojiti ključne bodove protiv slabijih timova.

RB Leipzig: Leipzig je redoviti sudionik Champions League i teži ostvarenju još boljeg rezultata ove sezone. Klub je u prethodnim sezonama prolazio grupnu fazu i bio eliminiran u osmini finala, a sada žele barem ponoviti taj uspjeh. S obzirom na jake rivale u grupi, Leipzig će se fokusirati na osvajanje bodova protiv timova kao što su Celtic i Sturm iz Graza, dok će se boriti protiv snažnih protivnika poput Liverpoola i Atletico Madrida.

Izgledi klubova iz Švicarske

Young Boys Bern: Young Boys je najuspješniji švicarski klub u Ligi prvaka, iako su im dosadašnji nastupi u grupnoj fazi bili skromni. Ova sezona će im biti četvrti put u završnici Lige prvaka, a cilj im je osvojiti bodove protiv suparnika kao što su Shakhtar i Celtic. S obzirom na teške protivnike u grupi, Young Boys će se truditi ostvariti što bolje rezultate kako bi se plasirali među 24 najbolja tima.

UEFA Champions League pregled
UEFA-Champions-League-AI
Organizator UEFA
Početak kvalifikacija 09.07.2024.
Kraj kvalifikacija 28.08.2024.
Početak glavnog natjecanja 17.09.2024.
Kraj natjecanja 31.05.2025.
Broj timova 36
Ukupno timova 81 (53 saveza)
Sezona 70.
Prvak 23/24 Real Madrid
Najuspješniji klub Real Madrid (15 naslova)
Kvalifikacije za UEFA Superkup, FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo
Srodna natjecanja UEFA Europa League, UEFA Conference League

Modus igranja za sezonu 2024/2025 Lige prvaka

Sezona 2024/2025 u Champions League donosi značajne promjene u formatu takmičenja, označavajući kraj grupne faze koja je bila uobičajena dugo godina. Ove promjene uključuju uvođenje ligaškog sistema i povećanje broja timova i utakmica. Evo detaljnog pregleda novog formata:

Format takmičenja

Broj timova: U sezoni 2024/2025, Ligu prvaka će činiti 36 timova, umjesto dosadašnja 32. Svaki tim će odigrati ukupno osam utakmica, s četiri kod kuće i četiri u gostima, protiv različitih protivnika. Timovi će biti raspoređeni u jakosne grupe prije žrijeba, što će omogućiti ravnotežu između timova iz različitih jakosnih skupina.

Bodovni sistem: Bodovni sistem ostaje nepromijenjen; pobjeda donosi 3 boda, neriješeni rezultat 1 bod, dok poraz ne donosi bodove. U slučaju istog broja bodova na kraju lige, o konačnom plasmanu odlučuje gol-razlika.

VAR (Video Assistant Referee): Tehnologija VAR će i dalje igrati ključnu ulogu u sezoni 2024/2025, pomažući sucima da donose ispravne odluke i smanjuju kontroverzne situacije na terenu.

Zimska pauza: Prvih šest kola novog formata Lige prvaka bit će odigrana od 17. rujna do 11. prosinca. Nakon toga slijedi zimska pauza, dok će se sedmo kolo igrati 21. i 22. siječnja 2025, a osmo kolo sedam dana kasnije.

Plasman u Nokaut fazu

Osmina finala: Nakon što svi timovi odigraju po osam utakmica, biće utvrđeni konačni plasmani na tabeli od 36 timova. Osam prvoplasiranih timova direktno se plasira u osminu finala. Timovi plasirani između devetog i 24. mjesta (16 timova) prolaze kroz dodatno razigravanje, gdje će osam pobjednika osigurati mjesto u osmini finala.

Relegacija: Timovi koji ne uspiju proći dodatno razigravanje i oni koji se nalaze na pozicijama od 25. do 36. mjesta nakon odigranih osam utakmica, završavaju svoj put u evropskim takmičenjima za sezonu.

Ovaj novi format donosi uzbudljivu promjenu u UEFA Champions League, nudeći timovima više prilike za nastup i duže takmičenje kroz sezonu. Dok se grupe u ligi smanjuju, broj utakmica i potencijali za nepredviđene rezultate značajno se povećavaju, čime se omogućava uzbudljivija i dinamičnija sezona.

Povijest i najuspješniji klubovi Lige prvaka

UEFA Liga prvaka, najprestižnije klupsko natjecanje u europskom nogometu, osnovana je 1955. godine pod nazivom Europski kup. Od tada je prošla kroz brojne promjene i evolucije, postavši Liga prvaka 1992. godine. Ova transformacija omogućila je uključivanje više timova iz raznih liga i promijenila format natjecanja, čime je dodala novu dimenziju i uzbuđenje u svijet europskog klupskog nogometa.

Najuspješniji klubovi

  • Real Madrid je nedvojbeno najuspješniji klub u povijesti Lige prvaka. Osvojio je natjecanje 15 puta, što ga čini apsolutnim rekorderom. Klub iz Madrida dominira europskim nogometom još od prvih godina natjecanja, a njihova uspješna povijest uključuje i četiri uzastopne titule između 2016. i 2018. godine.
  • AC Milan je jedan od najcjenjenijih klubova u europskoj povijesti, s 7 naslova prvaka Europe. Milan je bio prvak 1963., 1969., 1989., 1990., 1994., 2003. i 2007. godine, a njihov uspjeh tijekom različitih erama pokazuje dugotrajnu snagu i kontinuitet u europskom nogometu.
  • Liverpool je osvojio naslov Lige prvaka 6 puta, što ga čini jednim od najuspješnijih klubova. Titule su osvajali 1977., 1978., 1981., 1984., 2005. i 2019. godine. Klupska povijest uključuje nezaboravne trenutke, poput dramatičnog preokreta u finalu 2005. godine, poznatog kao “Čudo na Istanbulu.”
  • Bayern Munchen je osvojio Ligu prvaka 6 puta, s naslovima osvojenim 1974., 1975., 1976., 2001., 2013. i 2020. godine. Njihova uspješna povijest uključuje period dominantnog uspjeha, osobito u zadnjim desetljećima.
  • FC Barcelona je osvajao Ligu prvaka 5 puta, s titulama iz 1992., 2006., 2009., 2011. i 2015. godine. Klub je bio poznat po svom atraktivnom stilu igre i periodu dominacije pod vodstvom trenera poput Pepa Guardiole.
  • Ajax Amsterdam je osvojio Ligu prvaka 4 puta, s naslovima iz 1971., 1972., 1973. i 1995. godine. Klub je bio pionir u razvoju mladih talenata i imao je značajan utjecaj na europski nogomet.

Ovi klubovi ne samo da su uspjeli postići visoke standarde u europskom nogometu, već su i oblikovali povijest Lige prvaka svojim izvanrednim uspjesima i nezaboravnim trenucima. Svaki od njih ima bogatu povijest i značajan utjecaj na razvoj europskog klupskog nogometa.

KlubOsvojeni naslovi
Real Madrid15
AC Milan7
Liverpool6
Bayern Munchen6
FC Barcelona5
Ajax4

Zaključak

UEFA Liga prvaka donosi uzbudljive promjene i novo uzbuđenje za ljubitelje nogometa. Uvođenjem ligaškog formata i povećanjem broja timova, natjecanje postaje još intenzivnije i neizvjesnije. Real Madrid, Liverpool i Bayern Munchen i dalje su glavni favoriti za osvajanje naslova. Za vas sam pripremio najavu sezone s prognozama za timove, kao i kvote najboljih kladionica za klađenje na Champions League.

FAQ UEFA Champions League

FAQ: Liga prvaka 2024/2025

Kako će izgledati novi format Lige prvaka od sezone 2024/2025?

Od sezone 2024/2025, Liga prvaka prelazi na ligaški format s 36 timova. Svaki tim će odigrati osam utakmica protiv različitih protivnika, četiri kod kuće i četiri u gostima. Nakon grupne faze, osam najboljih timova direktno ulazi u osminu finala, dok će timovi rangirani od devetog do 24. mjesta prolaziti kroz dodatno razigravanje za preostalih osam mjesta u nokaut fazi.

Kada će se igrati utakmice u novom formatu Lige prvaka?

Prvih šest kola bit će odigrana od 17. rujna do 11. prosinca. Nakon toga slijedi zimska pauza, a sedmo kolo bit će odigrano 21. i 22. siječnja 2025, dok će osmo kolo biti odigrano sedam dana kasnije.

Što se događa s timovima koji se ne kvalificiraju u nokaut fazu Champions League?

Timovi koji završe između 25. i 36. mjesta nakon svih osam kola, kao i osam timova koji ne prođu dodatne kvalifikacijske utakmice, završavaju svoj put u Ligi prvaka za ovu sezonu i ne nastavljaju daljnje natjecanje.

Koje su najbolje kladionice za klađenje na Ligu prvaka?

Najbolje kladionice za klađenje na Ligu prvaka uključuju Bet365, koja nudi izvrsne opcije za klađenje uživo, širok raspon tržišta i konkurentne kvote. 22Bet je također popularan izbor zbog svoje bogate ponude kvota i različitih vrsta oklada. Mozzart ima odlične opcije za one koji preferiraju klađenje na domaćim stranicama, posebno zbog lokalno prilagođenih metoda plaćanja i bonusa za igrače.

Koji su glavni favoriti za osvajanje naslova Lige prvaka u sezoni 2024/2025?

Glavni favoriti za osvajanje naslova u sezoni 2024/2025 uključuju Real Madrid, Liverpool, Bayern Munchen, Manchester City i PSG. Ovi klubovi imaju dugogodišnje uspjehe i jake sastave koji ih čine ozbiljnim kandidatima za trofej.

Koji su najuspješniji klubovi u povijesti Lige prvaka?

Najuspješniji klubovi u povijesti Lige prvaka uključuju Real Madrid s 15 naslova, AC Milan s 7 naslova, Liverpool s 6 naslova, Bayern Munchen s 6 naslova i Barcelona s 5 naslova.